Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τραγούδι απαιτεί σοβαρή ενεργειακή δαπάνη και μπορεί να είναι επικίνδυνο: αν υψώσετε τη φωνή σας, τα αρπακτικά θα μάθουν αμέσως πού βρίσκεται το πουλί. Αλλά τα πουλιά εξακολουθούν να παίρνουν ρίσκα. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ίσως τα πουλιά αναγκάζονται να το κάνουν αυτό για να μην χάσουν την ικανότητα.
Οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει πειράματα με αμαντίνες ζέβρας. Τα αρσενικά που βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της φωνητικής τους φόρμας τοποθετήθηκαν σε κλουβιά και αφέθηκαν χωρίς φως για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας.
Ο φωτισμός δόθηκε μόνο για να ταΐσουν και να ποτίσουν τα πουλιά, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να τραγουδήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στην αρχή δεν ήταν δύσκολο. Στη συνέχεια όμως τα πουλιά συνήθισαν τους ανθρώπους και άρχισαν να τραγουδούν με την παρουσία τους. Τότε οι επιστήμονες χτυπούσαν τα κλουβιά για να ησυχάσουν τα αμανέδες και εκείνα υπάκουαν.
Όπως φάνηκε, μετά από 7 ημέρες οι φωνητικοί μύες των φτερωτών πουλιών άρχισαν να εξασθενούν και μετά από 21 ημέρες επέστρεψαν στο εφηβικό επίπεδο. Οι επιστήμονες άρχισαν να ενδιαφέρονται για το πώς αυτό επηρέαζε τον ήχο των τραγουδιών. Άνοιξαν μια ηχογράφηση σε θηλυκά αμαντίνια και 6 από τα 9 προτίμησαν το τραγούδι του αρσενικού που δεν σταμάτησε την καθημερινή του εκπαίδευση.