Η συνεργασία του Event Horizon Telescope (“Event Horizon Telescope”, ή EHT) και επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Planck (MPIfR) στη Γερμανία χρησιμοποίησαν μια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων γήινου μεγέθους για να παρατηρήσουν τη βάση του πίδακα του ρεύματος πίδακα πλάσματος από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Μαζί με τη μελέτη του πίδακα, αποδείχθηκε ότι είναι δυνατή η εφαρμογή της EHT στη μελέτη των μαγνητικών πεδίων των μαύρων οπών. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων επεκτείνουν την κατανόηση της φύσης αυτών των μυστηριωδών αντικειμένων.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο πλανητικής κλίμακας για να αναλύσει τη μαγνητική δομή του ραδιογαλαξία 3C 84, του Περσέα Α – που φιλοξενεί μια από τις πλησιέστερες ενεργές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Ακόμη και σε απόσταση 230 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, αυτή η μαύρη τρύπα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το EHT μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη λήψη λεπτομερών εικόνων υπερμεγέθων μαύρων οπών όπως η M87*, αλλά και για τη μελέτη των μαγνητικών πεδίων αυτών των αντικειμένων. Τα μαγνητικά πεδία είναι σημαντικά για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι μαύρες τρύπες προσελκύουν ύλη και δημιουργούν ισχυρούς πίδακες που μπορούν να επεκταθούν πέρα από τους γαλαξίες.
Οι επιστήμονες πρότειναν ότι η ύλη εισέρχεται στην υπερμεγέθη μαύρη τρύπα μέσω μεταφοράς, σχηματίζοντας έναν μαγνητισμένο δίσκο. Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης την ταχεία περιστροφή της μαύρης τρύπας 3C 84, η οποία μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση μαγνητικής ενέργειας και να εκτοξεύσει πίδακες πλάσματος.